• Politieonderzoeken worden in toenemende mate opgeslokt door een technische uitdaging: versleutelde berichtjes, schrijft techplatform AG Connect.
  • Dit kan het opsporingswerk ingewikkelder maken, al zijn er ook voordelen voor de politie.
  • Als onderzoekers de code van de versleuteling eenmaal hebben gekraakt, belanden zij dikwijls in een warm bad aan uitermate bruikbare communicatie.
  • Lees ook: Forse daling betaalfraude via Marktplaats door inzet cybercrimeteam politie

Encryptie, oftewel het versleutelen van online data, speelt bij opsporingsonderzoeken van de politie een steeds grotere rol. Versleutelde berichten kunnen het opsporingswerk van politieagenten een stuk ingewikkelder maken, al biedt de technologie opsporingsagenten ook voordelen.

Dat blijkt uit een onderzoek van Open Universiteit, de NHL Stenden Hogeschool en de Politieacademie, waar technologiesite AG Connect over bericht.

Als de politie versleutelde data niet kan ontcijferen, leidt dat dikwijls tot vertraging van onderzoeken. Soms moet een zaak zelfs geseponeerd worden, wegens te weinig bewijs.

Wanneer politieagenten erin slagen data wel van het digitale slot te halen, kunnen opsporingsonderzoeken juist opeens in een sneltreinvaart komen. De waarde van dit soort communicatie is vaak veel hoger dan die van politieverklaringen. In WhatsApp-verkeer zijn criminelen immers eerlijker dan wanneer ze tegen een agent praten.

LEES HIER het uitgebreide verhaal op de website van AG Connect